Koronatukia peritään takaisin ja freelancereiden tuet riittämättömiä

Yle uutisoi 25.1.2021, että Ely-keskukset aikovat periä takaisin myöntämiään korona-avustuksia. Avustusta peritään takaisin ainakin tapauksissa, joissa ely on vastoin omaa ohjettaan myöntänyt toiminimeä käyttäville yrityksille tukea yrittäjän omaan palkkaan. Olisiko tässä tilanteessa mahdollista joustaa tukien takaisinperinnän suhteen, eikä hukata enempää resursseja asiantuntijoiden virheiden korjaamisiin yrittäjien konkurssien uhalla?

Kohtalaisen käsittämätöntä toimintaa Ely-keskuksilta on se, että niiden omat asiantuntijat ovat neuvoneet toiminimiyrittäjiä väärin hakemusten tekemisessä. Business Finlandin ja Ely-keskusten Korona-tuista suurin osa on kehittämisavustuksia, joilla saa ostaa yritykselle erilaisia palveluita, mutta ei voi maksaa työntekijälle palkkaa. Suurin osa toiminimiyrityksistä on mikro- tai pienyrityksiä, joissa yrittäjä työllistää itsensä lisäksi vain muutaman henkilön. Yritysten liikevaihto voi koostua pääasiassa vain palkkakuluista.


Koronapandemian vaikuttaessa näin radikaalisti yli vuoden ajan useiden eri ammattikuntien työntekemiseen, on ihmeellistä, että nimenomaan palkkakuluihin ei voi kohdistaa suoraa tukea yritysmuodosta riippumatta. Painopiste tuen saamiselle on ollut erilaiset kehittämishankkeet, joihin on voinut ainoastaan ostaa asiantuntijapalveluita. Olisiko pienyrittäjien pitänyt näillä tukirahoilla ostaa toisiltaan erilaisia asiantuntijapalveluita, jotta tukirahat olisivat menneet sinne osoitteeseen, jonne ne olisivat kuuluneet?


Yhtä surullinen tilanne on kulttuurialan freelancereilla. Valtion tukemat taidelaitokset kuten teatterit ja Kansallisooppera ovat saaneet suoria tukia instansseina pitääkseen rakenteensa ja vakituiset työntekijänsä turvassa. Organisaatioille menevät tuet eivät valitettavasti ole auttaneet freelancereita, joilta valtion toimesta on kielletty oikeus harjoittaa ammattiaan. Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kautta on jaettu freelancereille täysin riittämättömiä tukia suhteessa menetyksiin. Esimerkiksi Taiken neljänteen korona-apurahahakuun tuli noin 9000 hakemusta ja tuki tullaan myöntämään noin 3500 hakijalle.


Alalla on lisäksi suuri määrä ihmisiä, jotka tekevät pätkätöitä palkansaajana sekä osa-aikaisina yrittäjinä toiminimellä. Useat näistä ihmisistä eivät kuulu esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin. Kulttuuriala ja sen ansainta muodot ovat niin moninaiset, etteivät päättäjät ja virkamiehet kykene tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia, jotta edellä mainitut työläiset pääsisivät edes jonkinlaisen kohtuullisen työttömyysturvan piiriin.


Olisiko tässä maassa aika herätä siihen todellisuuteen, että alalla toimitaan hyvin moninaisten rakenteiden ja ansaintalogiikan kautta, eivätkä vanhat rakenteet näytä taipuvan nykyisessä poikkeustilanteessa, jotta kaikki saisivat osansa tukipaketeista tai työttömyysturvasta.



Lähteet:


https://yle.fi/uutiset/3-11751805


https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1363745


Mikko Nuopponen


Kommentit