Traditiot, tekniikka ja muuttuva maailma.


Olemme varmasti jokainen törmännyt keskusteluun perinteisistä ilotulitteista- puolesta ja vastaan. Tämä ei ole uusi aihe, eikä se näytä laantuvan lainkaan. Päinvastoin. Kansalaisaloite ’rajat räiskeelle’ keräsi nopeasti tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Kieltoa eivät aja vain koiranomistajat, vaan useat tahot. Ilotulitteiden kieltäminen yksityiskäyttöön vähentäisi ympäristö- ja terveyshaittoja, sekä pelastuslaitoksen lukuisia hälytystehtäviä.

Vaihtoehtoja on onneksi tullut markkinoille useita, eivätkä ne kalpene perinteisille ilotulitteille. Ensimmäisenä kaupunkina suomessa Espoon kaupunki ilmoitti vaihtavansa paukut lasereihin. Espoon tuomiokirkon viereisessä kirkkopuistikossa järjestettiin näyttävä laservaloesitys, jota säestettiin musiikilla. Tämä osoittaa Espoon vastuullista toimintaa ja kestävän kehityksen kaupunkistrategiaa. Valitettavasti en löytänyt tietoa laservaloesityksen toteuttajasta.

Huhtikuussa 2018 Kiinalainen lennokkiyritys EHang Egret rikkoi Guinnesin maailmanennätyksen järjestämällä 1374 lennokin valoesityksen. Tämä esitys oli 13 minuuttia pitkä loihti 1200 metriä pitkän ja 100 metriä korkean valotaideteoksen 260 metrin korkeuteen. Muutama kuukausi myöhemmin Intel rikkoi EHang Egretin ennätyksen lennättämällä yli 2000 valokopteria Kaliforniassa syyskuussa 2018. Nämä kaksi yritystä ovat tällä hetkellä ainoat maailmassa jotka pystyvät järjestämään tässä mittakaavassa olevia valokopterein järjestettyjä näytöksiä ulkoilmassa.

 

On ymmärrettävää, että perinteisten ja pitkään käytössä olleiden asioiden muuttuminen luo kitkaa ja kitinää, mutta tämä avaa mielestäni mahdollisuuksia monelle uudelle ajatusmallille. Jos tarkastellaan perinteisten ilotulitteiden ongelmia, nousee esiin ympäristöhaitat ja laajamittainen roskaaminen, terveyshaitat kaikkine onnettomuuksineen, joita päihtyneet ja varomattomat juhlijat aiheuttavat innokkaalla paukuttamisellaan sekä eläinten hyvinvointi. Nämä eivät ole ihan pieniä sivuoireita, vaan vakavia haittavaikutuksia. Näistä kaikista päästäisiin suurilta osin eroon, jos rajoitettaisiin ilotulitteiden käyttöä, sillä ammattilaisten onnettomuuksista ei ole raportoitu lainkaan.

Toinen mielenkiintoinen ajatus on ilotulitteista luopuminen kokonaan ja niiden korvaaminen laserein ja valokopterein tai kaikilla niillä kiinnostavilla vaihtoehdoilla joista ei vielä edes tiedetä. Tämä laittaisi lopun kertakäyttökulttuurille ja mahdollistaisi aivan uudenlaisia taideteoksia ihan mielettömissä mittakaavoissa. Kulttuuriala olisi taas uuden ja erittäin kiehtovan aluevaltauksen äärellä. Tässä olisi mahdollisuuksia monelle kulttuurituottajalle!

Kolmantena, eikä vähiten kiinnostavana ajatuksena tulee mieleen, että pitääkö kaikki tehdä itse? Emmekö jo ole kauan sitten tajunneet, että yhdessä tekemisessä ja kokemusten jakamisessa, on voimaa. Voisiko ajatella että sen sijaan että jokainen ostaisi ne muutamat kalliit raketit, nauttisimme yhdessä ammattilaisten järjestämistä vaikuttavista esityksistä. Minusta kyllä!


Kuvassa drone-valoshow


Lähteet:





Kommentit