Onko Taike oikea taho jakamaan kaikki korona-apurahat?

Hallitus on esittänyt toisessa lisätalousarvioesityksessä noin 65 miljoonan euron tukea kulttuuri- ja taidealan freelancereille koronapandemiasta aiheutuneiden työn ja toimeentulon menetysten johdosta. Koronatuki on suunniteltu kanavoitavaksi Taiteen edistämiskeskus Taiken kautta apurahoina. Tuki on määrältään riittämätön, mutta jos se saadaan nopeasti ja oikein kohdennettuna liikkeelle, se voi tuoda merkittävän avun kriisistä pahimmin kärsineille todetaan Muusikkojen liiton liittovaltuuston tiedotteessa 17.5.2021.

Taiteen edistämiskeskus Taiken kautta on jaettu jo kolme kierrosta koronatukia kulttuurialan freelancereille. Neljännen hakukierroksen tuloksia ei ole vielä julkaistu. Teatterialan ammattilainen Henry Räsänen teki 1.2.2021 kantelun hallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Taiken toiminnasta, sillä hänelle ei myönnetty tukea yhdestäkään hausta, vahvasta ammattilaisuudestaan huolimatta. Räsänen vaati Taikelta selvitystä ja tilastoja aiheesta. Taiken erityisavustajan vastauksista kävi ilmi, että kolmella hakukierroksella hakijoita oli yhteensä 8 082. Heistä 5 200 sai avustuksen. Kahdesti avustuksen sai yhteensä 822 hakijaa, mutta 66 hakijaa ei saanut avustusta kolmesta hakemuksesta huolimatta kertaakaan.

Tukien jakamisessa pitäisi ottaa huomioon tulojen menetykset ja työtilaisuuksien menettäminen, eikä priorisoida hakemuksissa työsuunnitelmien tekemistä. 

Kun kuluneen vuoden aikana tilaisuuskieltojenkin kautta elinkeinon harjoittaminen on ollut estettynä, julkisen tuen ehtona edellytettävä hädän hankkeistaminen eli työsuunnitelman kirjoittaminen tai taiteellisen laadun arviointi tuntuvat absurdilta vallankäytöltä, kirjoittaa Aki-Mauri Huhtinen kulttuuriesseessään. Myös Muusikkojen liiton liittovaltuusto pitää työsuunnitelman edellyttämistä hakijoilta nykyisessä kriisitilanteessa kohtuuttomana.

On tietysti turha olettaa valtion tasolta muutoksia tukien jakamisen ja kohdentamisen tapaan, sillä kulttuuri- ja taidealan tukipakettien päätöksiin ja toteutuksiin on mennyt kohtuuttomasti aikaa. Ylipäänsä alan hädän tunnustaminen on ylittänyt päättäjien käsityskyvyn joka suhteessa. Seuraan päivittäin sosiaalisessa mediassa, kuinka tapahtuma-alan teknikot tai muusikkona toimivat ammattilaiset joutuvat realisoimaan omaisuuttaan ja siirtyvät taidealalta uusille aloille, joita ei kohdella yhtä välinpitämättömästi. 

Jotta alan ammattilaiset saisivat tukea mahdollisimman nopeasti, Muusikkojen liiton mukaan korona-apurahakäsittely tulee toteuttaa hakijoiden ilmoittamien tietojen perusteella automatisoidusti, tarpeetonta byrokratiaa välttäen.


Lähteet:


Kommentit